Njuejdžerska priča o energiji novca

Ideju za ovaj tekst sam dobila zahvaljujući vašim pitanjima.

U dm ste mi slali linkove nekih profila koji se predstavljaju kao da su profili na kojima možete dobiti biznis mentorstvo, a tamo – niti ima biznis edukacije, niti mentorstva. 

Tu dobijete par korisnih saveta u vezi sa plasmanom proizvoda i usluga na društvenim mrežama, na te savete se zapravo upecatejer potiču od osnovnog poznavanja online marketinga, a onda se oni izgube u moru citata od Abraham i Ester Hiks i gomili primamljivih predloga o tome kako da menjate sopstvena uverenja kako biste se usaglasili sa vibracijom novca.

*Abraham i Ester Hiks su postali poznati zbog toga što su kanalisali poruke legiona entiteta/demona koji su se sami predstavili kao Abraham.

Uz sve to, kreatori takvih sadržaja vrlo često idu u crkvu, dele u storijima segmente iz svog života gde pominju post, molitvu, liturgiju ili se u njihovoj pozadini nazire neka ikona, pa se sve završi nedoumicom vas koji mi pišete: “Nije valjda i to nju ejdž?”

Ovakav primer definitivno jeste nju edjž.

I velika je verovatnoća da ti isti ljudi, vlasnici takvih profila, nemaju pojma da su upali u kandže nju ejdža. Ni sami ne umeju da naprave razilku između nekih finesa.

Hajde da razgraničimo…

Saveti iz oblasti online marketinga, i uopšte poslovni saveti i edukacije, uvek su korisna stvar i zaista daju određene rezultate. 

U tome ne postoji ništa loše. 

Ali, na ovakvim profilima postoji ogromna opasnost da se baš zbog tih rezultata upecate i krenete dalje u “reprogramiranje” sopstvenog uma, jer je “uvek do nas”.

Polazna osnova ovog učenja je sledeća: da li ćemo “manifestovati jedan euro ili milion”, to zavisi od naših misli koje “prethode svemu što doživljavamo u svojoj realnosti”. Zavisi od naših uverenja.

Pa zar nije otac Tadej govorio: “Kakve su ti misli, takav ti je život”?

Jeste, govorio je.

I da, važno je koje misli gajimo u glavi.

Ali, ne, nije uvek od nas. 

Nismo mi Bog. 

Mi možemo da uradimo ono što je u našoj moći. 

Sad bi neki njuejdžer rekao – ali, pogrešno su nas učili, nije tačno da moramo da se trudimo i da se nešto sa teškom mukom stiče, to je samo uverenje.

Postoje pravila i zakoni koji ne podležu promeni i nezavisni su od epohe u kojoj živimo.

Ako STVARNO želimo kvalitet i rezultat, to se ne postiže bez truda i rada. 

Ako želimo uspeh preko noći, onda verujemo u iluziju i ne razmišljamo puno o kvalitetu i putovanju na duže staze. 

Ako krenete da “radite na svojim uverenjima kako biste vibrirali na frekvenciji obilja i manifestovali stotine evra”, završićete sa osećajem krivice (jer je sve do vas), užasnim teretom odovornosti (jer je sve u vašoj glavi), zamenom sopstvenog identiteta sa novčanicama (ne šalim se, jer “vi Jeste novac”, sa velikim J) i poistovećivanjem sopstvene vrednosti sa količinom materijalnih dobara koje posedujete ili ne posedujete. U prvom slučaju ste bolji od drugih i pošlo vam je za rukom to što ste hteli, u drugom ste jadni, bedni i nikakvi, još niste “manifestovali željeno” i morate još puno na radite na svojim podsvesnim uverenjima. To sve vodi do frustracije i osećanja da nikad nije dovoljno dobro

Ovakav pristup u ljudsko srce postavlja ambiciju koje ne preza ni od čega i hrani nezajažljivost, neumerenost, alavost. Čovek u suštini nikad nije zadovoljan, jer stalno želi još.

Ah, da, nemojte upotrebljavati ni reč “želja” zato što to označava nedostatak. A kako može da vam nedostaje nešto što vi već jeste i imate, samo što još to niste otkrili – pošto niste došli do ključnog uverenja koje vas blokira da živite život po svojoj meri? 

Ovo je bila čisto kratka prezentacija, samo da vidite kako se koučing alati koriste za manipulaciju ljudskom percepcijom.

Da rezimiramo…

Zaista treba da vodimo računa šta mislimo i kakvim sadržajima se hranimo, u kom pravcu usmeravamo energiju i šta su nam prioriteti. To sve stoji. I sastavni je deo mentalne higijene o kojoj nam niko preterano nije govorio.

Ali, nikada ne treba da zaboravimo da na sve na ovom svetu utiče Gospod, a ne mi.

Koliko često uopšte postavljamo pitanje šta On hoće od nas? Koje darove nam je dao i šta On želi da radimo? Koliko razmišljamo o usaglašavanju naše volje sa Njegovom?

Ukratko, izbegavajte sadržaje gde se pominju termini: vibracija novca, frekvencija obilja, tehnike za podizanje energije kako bismo se usaglasili sa energijom novca, vibraciona skala, manifestacija obilja i slično.

Ugledajte se na one koji baziraju sopstveni biznis na pravim znanjima i vrednostima, trudu, radu, kontinuiranom zalaganju i koji pre svega, postižu rezultate u sopstvenom poslu. 

Zapitajte se – da li je taj koji deli savete i nudi edukacije na temu toga kako da zaradite svoj prvi milion, koji vas uči kako da vibirirate i manifestujete i ubeđuje vas da je sve do vaših uverenja, već zaradio taj svoj prvi milion? Proverite koja je njegova struka, za šta se školovao i koji je uspeh ostvario u svom poslu. 

Sa ljubavlju,

Jelena Stefanović

%d bloggers like this: