Alternativne tehnike i energetsko isceljenje kao savremeni metod ispiranja mozga

Ne znam koliko dugo pratite moj rad. Ali, ukoliko ste kasnije počeli da me pratite preko društvenih mreža, evo jedne informacije – pre više od pet godina sam osnovala Centar za kreativni i umetnički lični razvoj sa namerom da spojim umetnost i psihologiju i da se kreativni izraz i umetnička edukacija primenjuju u radu na sebi. Jer, umetnost leči dušu. A kreativnost i nelagodnost ne idu ruku pod ruku. Zato su pisanje, ples, pevanje, slikanje idealni načini da prevaziđemo ono što nas žulja u ovom modernom životu koji je poput pustinje prepune kaktusa…

Želela sam da u svoje programe ubacim savremene koučing alate. Njihova primena u potpunosti odgovara savremenom čoveku koji brzo živi i pomaže mu da bez obzira na prošlost i analizu prethodnih događaja on osnaži i brzo uvidi u kom smeru dalje treba i može da ide. Tada nisam ni slutila da će takva ozbiljna profesija kao što je koučing, a koja predstavlja granu psihologije i zahteva ozbiljno izučavanje, doživeti užasnu degradaciju. Poplava silnih vikend seminara koja nudi mogućnost terapeutskog rada ljudima raznih struka, medju kojima su na žalost i oni polupismeni, dovela je dotle da se jedan ozbiljan i neminovan rad na sebi izloži podsmehu i ruganju.

Po prirodi sam vrlo radoznala. Pošto mi je osnovna ideja bila spajanje umetnosti i psihologije, htela sam da unapredim i obogatim sve prethodno naučeno, pa sam ozbiljno krenula u nešto što se zove kontinuirana edukacija. U svojoj gladi za znanjem, pažnju su mi privukle i razne alternativne metode isceljivanja – reiki, teta, barsi, rekonekcija, bioenergija i slično, o kojima danas čak i savremena medicina i zvanična nauka često govore da su alternativne i komplementarne metode za unapređenje zdravlja. Čitave studije su rađene kojima se objašnjava postojanje čovekovog energetskog polja, sposobnost programiranja ćelija promenom misaonih obrazaca uz brojna svedočanstva o čudesnim isceljenjima.

Moram da priznam da mi je interesantno zvučala mogućnost da postoji nekakva prečica. Većina čak pamti moje snimke i predavanja pune entuzijazma i želje da sa drugima podelim te prečice ka lakšem i lepšem životu. Ćiribu-ćiriba može svakom zazvučati zanimljivo, posebno jednoj umetničkoj duši sklonoj stalnim inovacijama. Danas vidim da dobro upakovanom naučnom objašnjenju podležu i mnogi drugi, ne samo umetničke duše i entuzijasti. Lukavi je toliko lukav da su mnogi pametni i dobri upali u zamku. Čiste duše posebno!

Medjutim, ne kaže se bezveze da su u laži kratke noge, pa sve ono što nije pravo ni istinito, ne može opstati na duge staze. Istina uvek izadje na videlo i ovoga puta vam prenosim do čega sam došla.

U bilo koju od popularnih tehnika samopomoći ili alternativnih metoda izlečenja (spisak je zaista podugačak, ne zamerite što ne mogu sve nabrojati, možda je najkraći i najpotpuniji naziv za sve to nju ejdž) uđemo upravo zarad boljitka, osvešćivanja određenog problema, promene nečega što nam nije po meri. Težimo da otklonimo blokade, maknemo podsvesne obrasce i savladamo mehanizme odbrane koji nas koče iako su nam nekada bili korisni. / Tu zapravo upadnemo u praroditeljski greh gordosti – uzmemo stvar i svoje ruke, jer nismo u stanju više da trpimo patnju i bol. Ne dopada nam se stanje kakvo jeste i ono što nam je dato da nosimo kao svoj krst (prosuđivanje). Tu nema zahvalnosti, a gde nema zahvalnosti, nema ni ljubavi. Onda nastaje odvajanje od Izvora, otpadništvo od Boga. Često zbog društvenih normi koje ne valjaju, razvijemo mehanizme prilagođavanja i odbrane kako bismo lakše podneli ono što je inače nenormalno i neprirodno. /

Mogu sad početi od reikija preko bilo koje druge tehnike da vam pričam i delim iskustva – i svoja i tuđa, ali to negde i nije toliko bitno kao ono što hoću da poručim. Svaka od popularnih tehnika počne da živi na neki način kroz nas kao jedan misaono – parazitski oblik koji nam srče energiju. Takoreći, tokom vremena postane sama za sebe mehanizam odbrane, način na koji postižemo olakšanje. Počnemo da se vrtimo u začaranom krugu u kome samo privremeno dođe do poboljšanja, izlečenja ili boljitka. Na duže staze, ako smo dovoljno srećni, vrati nam se isti problem u još gorem obliku. Ako nismo te sreće, nama je izgleda mnogo dobro, ali zato naši bližnji dobijaju čudne probleme, zdravstvene ili neke druge. Ko ima decu, sve to se odrazi na njima što se opet u najblažoj formi ispoljava kroz neposlušno ili netrpeljivo ponašanje. Suština je da glavna stvar zbog koje smo krenuli u potragu za rešenjem nije sredjena. Ili jeste, ali su se zato otvorila silna druga problematična polja. Popularno rečeno – “čistimo se”.

Uzrok svemu tome su dve stvari – vera nam je oslabila na prvom mestu i nismo se uzdali u Boga. Čovek pod pritiskom brzo popušta na žalost, a trpljenje u današnje vreme je svedeno na minimum. Eto vragu razloga za radovanje! O tome koliko je sposobnost trpljenja ono glavno što spasava dušu da ne zastrani i ne propadne, čitajte u knjizi “Ljudi laži” Skota Peka. Ili pogledajte moj istoimeni video u okviru “Jelenine online čitaonice.”

Drugi uzrok tome je što nismo prošli glavni put suočavanja sa samim sobom bez koga nema nikakve prave promene. Definitivno i provereno!

Prvi trenutak kada sam ja počela da postavljam pitanja dok sam se bavila reikijem bio je kada su počele da mi se javljaju “kolege” – reiki učitelji sa problemima koji su se iznova ponavljali i neverovatno je da su ti problemi uglavnom bili ili seksualne ili finansijske prirode. Sprovela sam detaljno istraživanje, čitala silnu literaturu da dodjem do željenih odgovora, povezala se sa nekim učiteljima iz drugih zemalja… Jedini zaključak do koga je bilo neminovno da dodjem, uz brojna svedočanstva, jeste da je reiki na putu ka Zapadu prestao da bude ono što jeste. Samo učenje je izokrenuto, izopačeno, suštinska načela su izbačena, a ubačeno je svašta što prlja i kvari samu tajnu drevnog znanja. / O tome kako se stvara zavisnost od razmene tretmana i ponovnog odlaženja kod nekog drugog učitelja pričala sam u videu “Duhovna narkomanija” i pisala u tekstu “Duhovni fiks i spiritualno zlostavljanje”. /

U širem smislu, cela priča oko svesnosti i isceljenja kod bilo koje tehnike je izopačena. Zašto? Zato što ispada da se “alati” i svesnost, pa samim tim i izlečenje, dobija odlaskom na seminar ili kurs. Rad, učenje, suočavanje sa sobom predstavljeni su kao nebitni. Priča o čistoti misli i uma se pretvorila u nekorišćenje uma i brisanje rasuđivanja. Svaki izbor i delo su ispali dobri, ali predstavljeni su kao takvi sami po sebi, bez božije promisli. Znači, dopušteno je grešiti i raditi sve, što vodi ka brisanju savesti i razaranju identiteta. A tek uz to može doći do pravog jedinstva; bez toga se sve svodi na sintetičku priču o bezuslovnoj ljubavi.

Mnogi sad mogu reći: “Pa meni je ta i tehnika stvarno pomogla! Ovo što ova priča nije istina.” Na to ću vam reći sledeće – svaki rad i trud donosi neki rezultat. U ovom slučaju, od onih 100% što bismo mogli dobiti i biti, napredujemo svega 5% zato što nas “ta energija” koči i stalno nas vraća da se bavimo nečim, a ne onim što stvarno hoćemo. Druga stvar, možda još važnija – bitan je izvor tog “isceljenja”. I djavo leči i daje slatke pilule iluzije za olakšanje bola usred prisustva surove istine od koje bežimo, a koja nas jedina može osloboditi. Za razliku od njega, Bog leči bespovratno, a djavo nas drži u zavisničkom odnosu, ropstvu i svojoj mreži. Evo izazova – probajte da ne radite bilo koji tretman! Ne dan, dva, već dva, tri, pet meseci… Par godina? A sada zamislite svoj život bez toga… Kakve misli i strahovi i projekcije se aktiviraju? Dešava se nešto što se zove apstinencijalna kriza. Ne možete da zamislite život bez tretmana, pad energije, loše dane bez “energetskog boosta”? Zanimljivo…

Nasilno spuštanje frekvencije moždanih talasa karakteristično za neke tehnike predstavlja nasilje nad dušom. Nijedan svetitelj kroz istoriju nije lečio čoveka u transu ili u izmenjenom stanju svesti. Niti je lečio “snagom svojih misli”. A kod svih današnjih “iscelitelja” postoji vrlo jak “duhovni ego” koji isceljenja pripisuju sebi i svojoj veličini. Iako javno i zvanično pominju božansku energiju, unutar sebe su puni sebe. I to se bez reči oseti.

Nauka će često potvrditi odredjene promene, kao što i čovek oseti olakšanje. Ali, kad nas boli zub i uzmemo lek protiv bolova, samo privremeno smo rešili stvar – dok ne odemo kod lekara. Analgetik ne leči uzrok. Tako nijedna tehnika ne otklanja uzrok, pruža samo olakšanje iako izgleda drugačije. Čak i one u kojima se dolazi do znanja o tome šta je uzrok problema – jer da bi se nešto stvarno promenilo, neophodno je uspostaviti nove navike, razviti odredjene vrline i kroz niz akcionih koraka utvrditi novi, željeni sistem mišljenja i delanja. A to je proces koji traje – više od jednog tretmana!

Čovek se u mnogim naučnim istraživanjima posmatra kao kompjuter – menjamo “programe” koji nam nisu korisni. Tu se stalno zaboravlja da mi nismo biokompjuteri iako su kompjuteri napravljeni po uzoru na pravu tvorevinu. Mi nismo samo” programi”, nismo samo um. Da bi smo bili kompletni, um i srce moraju biti u skladu. Zato često onaj ko je ostavio cigarete uz pomoć, na primer hipnoze, posle nekog vremena počne ponovo da puši ili ostane ceo život da živi kao žrtva sopstvenog unutrašnjeg konflikta – iz glave mu dolazi “nemoj”, a iz unutrašnjeg bića poriv da ponovo zapali.

Da skratim ovo svoje pisano izlaganje – u Bibliji jasno stoji da bilo koje “kanalisanje”, energetski rad, čarobiranje, mantranje, komunikacija sa duhovima, navodnim anđelima ili silama prirode, gledanje u zvezde, karte, brojeve i ostalo – tretira se kao veštičarenje, gatanje, magijanje i nije u skladu sa božijim zapovestima. Da smo čitali Sveto pismo kad je trebalo, verovatno ne bismo upali u zamku – ne bar u ovolikoj meri. Ne samo da dolazi do ispranosti mozga, nego vodi ka propasti duše. Razaraju se porodice, skreće se u razvrat, dolazi do korišćenja seksualne energije kako to uopšte nije predviđeno od strane Tvorca (posebno zastupljeno kod istočnjačkih iskrivljenih učenja) i tako redom.

Nedavno sam dobila pitanje – koja tehnika je najbolja? Iskoristiću odgovor koji sam dala tada za zaključak u ovom tekstu – fizička aktivnost, post, molitva, kreativni izraz (pisanje, ples, slikanje, prilikom čega se frekvencija moždanih talasa prirodno spušta na 7-14 Hz na kojoj dolazi do isceljenja do koga treba da dođe). Pevanje nam čisti srčano polje, uzdržanje i osamljivanje umiruje i snaži um. Kada se uzdamo u Boga, i uz Njegovu pomoć, sve ovo će sve biti i više nego dovoljno.

Sa ljubavlju, JS💙

One response to “Alternativne tehnike i energetsko isceljenje kao savremeni metod ispiranja mozga”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: