U SRCU BEŠE TRULEŽ… IZ NJEGA SE RODI GORKA REČ SA KISELIM OSMEHOM

Došlo danas neko čudno vreme…

Sloboda izraza kao da umire skroz. Ne smeš ništa da kažeš, jer ćeš odmah dobiti repliku – odgovor na jedan deo izgovorenog gde sagovornik kao iz topa odmah promaši celu suštinu. Ali, izgleda da je bila mnogo važna baš ta jedna reč koju si izgovorio! Pa nema veze ni sa kakvom energijom, ni sa kakvom namerom si to učinio, ali ta reč je bitna!

Da li vam se to nekad dogodilo? Da neko totalno izvrne poruku koju ste poslali?

Suštinu iovako retko ko čuje, to je tajanstveni jezik duše. A danas baš nemamo vremena za tajne i misterije, sve bismo da raskrinkamo, brzo shvatimo i demistifikujemo, uglavnom samo razmenjujemo informacije.

Reč jeste važna, da se razumemo. Ali, u moru današnjih besmislica, praznoslovlja, informacija i psovki, zar nije važnije šta stoji iza te reči? Kakva poruka, koja namera, koji cilj?

Sve ovo nekako padne još teže kada su oni koji se kače za svaku reč ili slovo zapravo oni silni novopečeni kvazi “psiholozi” rasplinutog mozga u iskrivljenoj “teoriji ogledala.” /Ako ne znaš o čemu pričam, poseti društvene mreže i nabavi nešto od popularne new (c)age literature. / Pa sve što kažeš, makar lopova nazvao lopovom, zlikovca zlikovcem, biće tumačeno kao da je odraz tebe! Zapravo, ne dao ti Bog da stvari nazoveš svojim imenom – mora da imaš “podsvesne obrasce” zbog kojih vidiš to da je lopov – lopov.

Uzgred, nemoj ni da kažeš da te eventualno neko zlostavlja, jer to znači da ti odgovara uloga žrtve “na nekom nivou”. Na kom, niko ne zna. To verovatno moraš sam da dokučiš. Dakle, nije dovoljno što te neko muči, nego još onaj kome si se požalio izvrne tvoje reči i konačno patiš sam. Ali, kroz ovakvu zamenu teza, važno je da zlikovac zapravo nije zlikovac, nego je on odraz tvoje nesvesne želje da te neko maltretira! Ili si ti u stvari jedan okoreli kritičar?! Hm, baš zanimljivo viđenje sve(g)ta…

Ljudi dragi, ne znam koliko uopšte razumete o čemu pišem, posebno što ima dosta ironije u tekstu što dodatno može zbuniti one koji ne prate moj rad… Ali, onima koji jesu shvatili, hoću da poručim da znaju da je ovakvo nerazumevanje tudjih perceptualnih realnosti i nesposobnost razlikovanja objektivnog stanja stvari i činjenica od subjektivnog doživljaja – mnogo opasna stvar. To je jedan put u ponor kojim se danas većina kreće brzinom svetlosti. Zašto je to put u ponor?

To je atak na istinu, na nečiji doživljaj istine, na izraz, slobodu govora, na pravo da se osećaš onako kako se osećaš bez poruge, da kažeš šta vidiš i misliš, makar ne bio u pravu.

To je atak na tvoj lični unutrašnji svet koji bez obzira da li si u pravu ili krivu, ipak postoji.

To je direktni udar na tvoju ličnost unutar koje postoje određene zakonitosti koje opet možeš samo ti da menjaš – ako hoćeš, možeš, umeš, i ako ti je dato.

To je svirepo uništenje svakog poštovanja različitosti, razumevanja izmedju ljudi, poštovanja tudjeg unutarnjeg sveta, empatije, saosećanja.

To je brisanje zdravog razuma prilikom čega izgleda treba da se osećaš krivim za svaki opažaj i izgovorenu reč.

To je poziv na linč zbog onoga što saopštavaš rečima, zbog toga što si jedini iskren kada kažeš da te nešto žulja, a često žuljaju baš te cepidlake koje mere svaku reč, pa ne razumeju ni sebe ni svoje unutarnje mehanizme, kako će onda druge – i poštovati i razumeti?!

To je iskrivljenje uma, negiranje perceptualne realnosti, masovni gaslighting.

To je, jednom rečju, zlo.

Jer, sloboda izraza, kao i sposobnost pravilnog razumevanja drugog čoveka i empatija u pravom smislu te reči nikako ne idu ruku pod ruku sa emocionalnim slepilom, tupošću i nepismenošću.

Da, reči jesu važne. Tvorac nam i jeste dao tu silu da njima stvaramo i da bude kao što je izgovoreno. Ali, ma koliko lepa reč da jeste, ukoliko se rodila iz otrova u srcu, imaće vrlo gorak ukus sa kiselim osmehom na uglovima nečistih usana.

U ovom iskrivljenom svetu ipak nauči da slušaš srcem, a ne razumom i ušima. Ipak pogledaj i nauči da primiš ono što stoji iza svih tih reči. U suprotnom, svaki tvoj odgovor će biti potpuno suvišan.

JS


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s