Kako otključati sopstveni potencijal?

IMG_20190128_204155_604

Svi problemi koje imamo u životu, pa čak i oni zdravstveni, ne potiču iz razloga što nam nešto fali ili nedostaje. Oni nastaju zato što imamo „višak“ koji nikada nije ispoljen. Da bismo živeli život punim plućima, sa lakoćom i radošću, neophodno je da sve darove koje imamo razvijemo do maksimuma i da ih podelimo sa svetom. Dakle, potrebno je otključati sopstveni potencijal.

Ali, kako to učiniti u vremenu kada stalno jurimo za nečim? Postoji li nekakav recept?

Recepta nema, ali zato postoji nekoliko stvari koje svakako  možemo učiniti.

Prva stvar koju moramo učiniti kako bismo otključali sopstveni potencijal jeste da u potpunosti preuzmemo odgovornost za sve što u životu stvaramo i za ono što nam se dešava. Moramo priznati sebi da smo potentni stvaraoci svoje realnosti i prestati nalaziti opravdanja u drugim ljudima i situacijama zbog čega nešto u našem životu ne funkcioniše. Sve dok to ne učinimo, samima sebi oduzimamo moć. Onoga trenutka kada uzmemo konce u svoje ruke i preuzmemo odgovornost, vraćamo sebi moć da ono što nam se dopada oplemenimo i uvećamo, a da ono što nam se ne sviđa promenimo.

Drugi korak na putu ka otključavanju sopstvenog potencijala jeste da potražimo ljude koji će nam biti podrška. Često tu podršku iz okoline ne dobijamo što samo osnažuje nesigurnost i vodi ka sve većim neuspesima. Razlozi za tako nešto su brojni, ali ovoga puta nećemo ulaziti u to. Važno je znati da kada odlučimo da nešto promenimo u svom životu, lakše ćemo to postići ako se okružimo istomišljenicima i ljudima koji ohrabruju naše namere. To doslovno znači da se svih onih koji nas sabotiraju i onih koji se osnažuju našim slabostima treba otarasiti što pre, bez trunke premišljanja, a ako to nije moguće, onda ih treba zaobilaziti u širokom luku.

Treća važna stvar jeste prepoznavanje naših realnih znanja, sposobnosti i trenutnih mogućnosti. U to ime valja preispitati sopstvenu predstavu, odnosnu sliku koji imamo o samima sebi. Ukoliko mislimo da vredimo više nego što je to činjenica, nikada nećemo biti u stanju da svoje nedostatke ispravimo. Živećemo ušuškani u iluziji, a to nikada ne vodi ka napretku. Ako sa druge strane mislimo da vredimo manje nešto što je to tačno, onda nikada nećemo biti u mogućnosti da svoje darove sa svetom podelimo i da ih umnožimo ili uvećamo onako kako bismo to stvarno mogli. U oba slučaja smo blokirani i sprečeni da se kao ljudska jedinka razvijamo.

Naredni sastojak ovog čudesnog „nerecepta“ jeste da proverite da li živite u sadašnjem trenutku. Nismo li svi u tom magičnom „sada“? Jesmo, ali često samo fizički. Mislima smo ko zna koliko svetlosnih godina daleko – obično u prošlosti koja više nije aktuelna, a ni važna ili u budućnosti koja se još nije dogodila. Ukoliko je vaše verovanje da neke rane nikada ne zarastaju, ili ako ste imali neko traumatično i bolno iskustvo na koje se uvek pozivate radi opravdavanja sopstvenog neuspeha ili nezadovoljstva, znajte da to nije ključ koji otvara pristup ličnom neograničenom potencijalu. Da biste potencijal otključali, morate zaista pustiti sve priče i izgovore kojih se držite i svu energiju usmeriti u ono što danas kreirate.

Budite u pitanju! Pitanje preseca kalkulatorni proces našeg logičnog uma. Pričama, razlozima, zaključcima, objašnjenjima, definicijama, težnjama da dokučimo i saznamo „kako“ pre nego da nešto stvarno uradimo, zaključavamo sebe još više tamo gde ne želimo biti. Odgovori koje neprestano tražimo, kao i sam proces tog traganja, oduzima nam energiju i snagu. Pitanje nam tu snagu vraća. Izvodi nas iz okvira poznatog, budi u nama istraživački duh i otvara kreativne cevčice kroz koje nam dolaze razne lepe ideje.

Ipak, nemojte pitati „zašto se meni ovo dešava“. Pitajte šta vam do sada sve nije palo na pamet, a dostupno je? Šta još niste učinili za sebe, a kada biste to učinili ili izabrali, ceo život bi vam se iz korena promenio? Koje gledište ili prosuđivanje sebe morate otpustiti da biste bili ona kreativna energija koja jeste? Šta ste voleli da radite kao mali i šta je to što kada radite, sve ostalo vam nije važno? U čemu ste bolji do drugih i šta je to što vas ispunjava?

Imajte na umu da se tokom života istovremeno otkrivamo, ali i gradimo. Spoznajom onoga što nismo spoznajemo ono što jesmo, a raspršivanjem iluzija dolazimo do svoje istine. Taj proces se ne odvija tako što se fokusiramo na to da nešto imamo kako bismo se na određeni način osećali. On se zapravo odvija obrnuto. Prvo postajemo određena energija, a onda nju odražavamo u svojoj realnosti. Ne privlačimo, već reflektujemo.

Da biste otključali svoj potencijal, neophodno je da i tu zabludu otpustite. U suprotnom, čovek upada u začarani krug u kome poput psa juri sopstveni rep. U njemu je sve, samo ne srećan i ispunjen.

Sa ljubavlju,

Jelena Stefanović – The Junkie Soul


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s