Trend nebitnog

20.01.2019.

Od jutros razmišljam koju poruku bih tekstom mogla da podelim sa svetom. Danas se slavi sv. Jovan Krstitelj, preteča Gospoda Isusa Hrista i poslednji prorok pred njegov dolazak. Tu se setih kako sam u okviru doktorskih studija do tančina izučavala biblijsku priču o princezi Salomi koju je majka Irodija naterala da od kralja Iroda zatraži glavu Jovana Krstitelja na tanjiru u zamenu za svoj “ples sedam velova”, a koji negde simbolično predstavljaju sedam smrtnih grehova kojima su doslovno bili obavijeni na dvoru – i šire. Shvatih da vam o tome mogu pisati i drugi dan, pa onda opet udjoh u pitanje…
U paralelnoj analizi legende opisanoj samo u jevanđeljima po Marku i Mateju, istorijskih činjenica o životu i stradanju velikog proroka i pitanja u vezi sa tim šta pisac danas hoće da kaže, ispliva jedna opservacija u prvi plan, a to je trend nebitnog.
Ako se gledaju katastrofalni televizijski programi, komentariše se: “Pa to je nebitno, ko to još gleda ili pravi…” Ako je muž prevario ženu – “pa to je nebitno, vidi šta ona njemu sve vreme radi, rospija jedna!” Ako neko upotrebi neko opojno sredstvo na nekoj proslavi – “pa to je nebitno, otrezniće se, iovako danas svi to rade.” Ako neko pozajmi novac, pa ne vrati – i to je “nebitno, kako se to uopšte može očekivati, kad znamo kakva je situacija u zemlji”… I tako redom.
Sve je nekako nebitno, a ispada i da je sve dobro i prihvatljivo. “Ko o tome još vodi računa? Tako svi rade.” Kao da ćemo zajedno i u masi polagati račune pred Bogom, a ne pojedinačno.
Kralj Irod je dao nalog za pogubljenje Jovana Krstitelja baš zato što je pred zvanicama obećao da će princezi Salomi kao nagradu za ples dati šta god zatraži – i pola svog kraljevstva. Ni on nije vodio računa šta govori, jer je i njemu u pohoti i želji da vidi njen ples jednostavno bilo nebitno.
Reč kreira. Izbor takodje. Šta ćemo reći i odabrati utiče na naš život i život drugih ljudi. Svesna i savesna osoba zna da je ipak bitno. Vrlo bitno.
Jelena Stefanović
#jelenastefanovichcitati #jelenastefanovich #magicandbeyond #thejunkiesoul #centarkulr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: