Razbijanje iluzije br.4

“Ključ je u balansu i tome stalno treba težiti”
Dok sam bila klinka, ova izjava mi je užasno išla na nerve. “Kakav balans? O kakvoj težnji je reč? Ako se stalno nešto upinješ, a to ti konstantno izmiče, onda to nije život – to je mučenje. Upotrebiš silnu energiju na postizanje nečega što se za tren oka vrati u prvobitno, pa još haotičnije stanje! To je glupost!”
Tako sam tada razmišljala. I sve vreme sam imala utisak da je “postizanje balansa” zapravo usiljeni pokušaj dovođenja u red kreativnog haosa koji je neminovan i jedini prirodan. Čitala sam silne knjige, razgovarala sa velikim brojem ljudi, mudraca, učenijih od mene u to vreme, i sve vreme sam tražila odgovor na pitanje – šta ja tu ne shvatam kako treba?
Koncept balansa je zasnovan na suprotnosti. Tu su dve suprotstavljene i odvojene celine koje kao da nemaju nikakve veze jedna sa drugom, pa se svi napori ulažu kako bi se one pomirile. Ali, koliko to može biti istina? Jer, sve je Jedno. I sve je međusobno povezano, ne može nikako biti odvojeno. Još važnije je što dobro i loše zapravo ne postoje – to su samo etikete, definicije, koncepti dualnosti iz kojih smo do sada funkcionisali i kreirali. Šta nam je to donelo? Borbu, rat i sukobe; napore da se pomiri nešto što zapravo nikad nije bilo na suprotnoj strani. Samo naizgled jeste. “To je iluzija, ali vrlo uporna”, reče Ajnštajn.
I danas imamo “pozitivnu psihologiju” ili recimo “negativnu energiju”. A misli/energija nikako ne može biti pozitivna i negativna. Kao rezultat, sve je više ljudi koji su osećaju loše što se osećaju loše i koji i dalje teže balansu i tome da misle samo pozitivne misli, i da kreiraju samo lepe stvari u životu. Nisu srećni, zadovoljni, ispunjeni. Uglavnom završe kao frustrirani. Znate zašto? Zato što su odsekli deo sebe!
Da bi do transformacije došlo, ne možemo bežati od emocija koje smatramo “lošim”. To je prosuđivanje. U stvari, moramo ući u njih, proširiti ih i u potpunosti prihvatiti kao deo sebe. Tek odatle možemo da ih transformišemo u nešto drugo. A većina to ne radi, jer i dalje teži naučenom.
Sećate se kako izgleda Jin/Jang simbol? U svakom postoji delić onog drugog. Balans nije reč koju tražimo. INTEGRACIJA jeste.
I vežbajte: “Danas se osećam kao govno. I šta je dobro u tome što sada odbijam da vidim?”
#jelenastefanovich #magicandbeyond #thejunkiesoul #centarkulr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: