Pa šta ako se osećam loše?

bad-mood-psychology-public-neurosciencneews

Koliko puta ste primetili da se osećate loše – jer se osećate loše? Pa još ako ste posetili društvene mreže, a tamo svima lepo, osim vama? I onda krene da vas napada osećaj krivice, srama, manje vrednosti, nervoza, očaj i konačno padnete u depresiju, jer zaključite da vaš život nema smisla?

Društvene mreže su samo primer. Može se dogoditi da prolazite kroz odredjenu životnu fazu, proces koji popularno zovemo proces “čišćenja”. I prvi trenutak u kome počnete da se osećate još gore je onaj kada počnete da se poredite sa drugima. Moj savet: prestanite to da radite! Jer, svako je jedinka za sebe, svako ima svoj razvojni put. Ono što je dobro ili pravi momenat za nekog, nije obavezno dobro i pravi trenutak za vas.

Druga stvar koja dovodi do toga da se osećate još gore jeste prosudjivanje. Pa možda baš istog tog stanja, faze ili emocije koju ste odabrali da iskusite. Ukoliko joj zalepite etiketu da je “užasno”, “loše”, “teško”, “ne valja” – onda će zaista tako i biti. Ne postoji dobro i loše. Sve je dobro. Ako tada ne vidite šta je to dobro, pitajte – šta je ovde dobro? Šta je ovde ispravno za mene? Bez da se skupljate, bežite ili da očajnički želite da pobegnete odatle… Prihvatite tu emociju, svesno prodjite kroz nju, budite u njoj i pitajte je koju vam poruku nosi. Bićete iznenadjeni!

Ako krenete da ponavljate afirmacije kako biste što pre izašli iz tog stanja, postoji mogućnost da se osećate još gore. Ne možete sebe lagati. Ne možete govoriti u mom životu, sve je u savršenom redu ako se osećate užasno i pucate po svim šavovima. To jednostavno nije istina, a vaše unutrašnje biće će kreirati otpor. Još ako na podsvesnom nivou postoje verovanja koja ne podržavaju odredjenu afirmaciju, možete dodatno pobesneti. Krenite u promenu postepeno, sa prihvatanjem, i sa puno strpljenja, blagosti i ljubavi prema sebi. Možda bi vaš monolog mogao ovako da počne…

Iako se osećam (pa kažete kako), sad sam voljan/a da to promenim. Pošto u ovom trenutku ne znam kako, prepuštam se se višem vodjstvu i pitam šta to treba da vidim, čujem, znam, primetim i budem kako bih kreirao/la promenu u svom životu? Mogu li dobiti više svesnosti u vezi sa tim? Šta to treba da promenim u sebi, da ovo (pa opet kažete šta) bude drugačije?

Postavljajte to pitanje koliko god puta da se setite u toku dana i budite u dopuštanju. Samo će vam se pokazati šta je to što treba da osvestite – i promenite. Deluje šašavo, ali stvarno “radi” ☺

Dakle, nema prosudjivanja.

Osećate se loše? Pa šta?

Volite sebe i kad se osećate jako “loše”. Tek onda ste prihvatili i zavoleli i taj deo sebe, pa možete krenuti napred, u neka nova iskustva i spoznaje.

Ako vam treba vetar u ledja, uvek možete zakazati individualnu sesiju preko mejla junkiesoultribe@gmail.com

Nekad je lakše i brže kad vam neko pruži ruku i sprovede vas kroz proces. A jedan o puteva koji vodi ka ljubavi prema sebi je kada zatražite podršku od drugih ljudi❤

*JS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: