Šta ako je nedostatak novca samo izgovor?

download (2)

Ovim tekstom i pitanjem zaokružićemo priču o novcu. Za sada 🙂

Koliko često vas neko pozove da nekuda idete ili da nešto zajedno radite, a vi, s obzirom da u trenutku imate neke druge prioritete i/ili ne želite da objašnjavate, jednostavno kažete:

“Nemam novca.”

“Nemam vremena.”

“Ne osećam se dobro”.

Novac, vreme i zdravlje su tri najčešća izgovora za nešto što ne želimo, ali i osnova svih ostalih kojima ljudi pribegavaju, jer jedino tu nema polemike.

Ako kažete da ste se razboleli, molim lepo… Ko još može da vas natera da radite nešto ako niste zdravi? Ista stvar je sa vremenom, jer niko neće zalaziti u vaš dnevni raspored da proveri da li je to istina.

Novac je samo jedan u nizu izgovora.

Sve bi ovo bilo možda i prihvatljivo da u pozadini ne vrebaju neke druge opasnosti. A koje su to opasnosti, pitate se?

Prvo, na taj način sebi činite štetu. Stvarate sebi blokade i sebe programirate na način koji vam možda služi u toj situaciji, ali izvesno vam neće odgovarati u nekoj drugoj. Ali, tada će to već biti “problem” – program ili uverenje koje je prodrlo do podsvesnog uma. A kad tamo stigne, onda ono upravlja vama, a ne vi njim. I kome ste još pridali veći značaj nego sebi samima i zašto to činite? Da li ste vi odlučili da tako postupate ili su to tuđa učenja i verovanja?

Znamo da sve što kažemo drugima, kao i emocija koju osetimo prema nečemu spolja prvo pođe kroz naše telo, naš sistem. I ako pošaljemo sebi poruku da smo bolesni, naše telo, iako zdravo, zbuniće se i počeće već drugačije da radi. Ako ponovimo više puta da nemamo vremena, posle nekog perioda zaista ćemo iskusiti vremensku oskudicu. I konačno – ako često upotrebimo novac kao izgovor, sami sebi ćemo kreirati finansijske blokade.

Dakle, novca ima! Svuda oko nas. Imate da jedete, da se obučete, da platite prevoz, da kupite sebi kafu ili limunadu u kafiću. Znači, novca imate, ali ga ulažete u nešto što vam je, eto – u tom trenutku prioritet. Da li osećate unutrašnju moć kada ovako razmišljate? Ako je odgovor “da”, samo nastavite u tom pravcu. Jer, “ne postoji nešto tako kao što je stvarno bogata žrtva”. (T.Harv Eker)

U slučaju da kažete kako limunda nikad ne košta koliko put do omiljene destinacije, setite se da su sva ograničenja u našem umu. Samo za njega postoji veliko i malo. A ako nešto zaista birate za sebe – seminar, put, garderobu, stan – taj novac će se stvoriti. Možda ga trenutno nemate, ali ako budete dosledni u toj svojoj nameri, generisaćete ga, bez obzira na to o kojoj cifri je reč. I odakle vam taj otpor prema brojevima uopšte? 🙂 Dobili ste nekad lošu ocenu iz matematike, pa ste refleksno počeli da se skupljate svaki put kad vidite brojeve? 😉

I još par pitanja… Šta nas to sprečava da govorimo istinu o svojim namerama? Zašto smo navikli da se koristimo izgovorima? Zašto je strašno reći “ne”? Kako bi bilo da umesto “ne mogu”, “ne znam” i “nemam” izgovorimo ono jednostavno “neću” – baš kao dete? 🙂

Pogrešno smo naučeni da to nije lepo i pristojno – bar iz moje perspektive je zaista pogrešno. Jer, prema kom tom kriterijumu je bolje slagati (i sebe i druge), pa se to smatra pristojnim i društveno prihvatljivim, a saopštavanje iskrene želje, misli, osećanja ili namere se tretira detinjastim, nevaspitanim i u krajnjem slučaju, bezobraznim?

Da li ste voljni da preispitate sebe koliko često se služite izgovorima i da li ste raspoloženi da to menjate? Jeste li spremni da govorite istinu o sebi i svojoj prirodi?

Šta god da ste odgovorili, divni ste i jedinstveni ❤ Imajte to uvek na umu!

Pogledajte još ove snimke o novcu…

Pišite mi na mejl ili zakažite svoj termin na junkiesoultribe@gmail.com

Ili preko inboxa Facebook stranice Magic & Beyond

Sa ljubavlju,
Jelena Stefanović

Posetite stranice

https://www.facebook.com/junkiesoulmagic/

https://www.facebook.com/centarzakulr/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s