Meditacija – mir počinje od mene

images (3)

Šta je u stvari meditacija?

Meditacijom se bavim dvadeset tri godine. Ipak, ne bih znala drugačije da objasnim do recimo da je meditacija u suštini najprirodnije stanje našeg bivanja.

Jer, meditacija nije odsustvo misli. Nije ni njihova kontrola. Nije ni razmišljanje o određenoj temi. Nije ni samo relaksacija, ni vizuelizacija. A opet, sve to jeste.

Meditacija ne podrazumeva izolaciju, odvajanje, sklanjanje. Ako se svede na to, onda gubi svoj smisao. To se onda zove bežanje od realnosti (bar ove fizičke, zajedničke, kolektivne). Onaj ko je “pravi meditant” znaće da zadrži mir u najvećoj gužvi, umeće da čuje tišinu i kad je najveća buka.

Nekad je peglanje, pranje sudova, šetnja, pevanje, fizička aktivnost, slikanje – meditacija. Nekad je to obično ćutanje i odmor. A misli su tu, te su tu. Dolaze i prolaze. Prirodno, bez napora, lagano. Mi ih samo dočekamo, primetimo ih, zahvalimo im i ispratimo ih.

Sasvim obična stvar, jel` da? 😉

Pa, u čemu je onda toliki značaj meditacije?

Buda je jednom lepo rekao – kad su ga pitali šta je dobio meditacijom, kazao je da nije dobio ništa. Ali, izgubio je ljutnju, strepnju, depresiju, nesigurnost, strah od starenja i smrti.

Mi nismo naše misli, situacije, odnosi, naše emocije.  Svaka identifikacija sa bilo čime od navedenog dovodi do individualne ili do ove kolektivne drame koju kreiramo.

I otac Tadej je svojevremeno govorio da misli treba da budu slobodne poput ptica – jedino im ne smemo dozvoliti da nam naprave gnezdo na glavi! 🙂

Zato onaj ko se “bavi” meditacijom zna da napravi razliku između bića koje jeste i misli i osećanja koja se nalaze sa druge strane. Prepoznaje istinu od iluzije i postaje (biva) uglavnom posmatrač umesto učesnik. Zna da postoji i kada ne misli, kao i da akcija ne vodi neminovno ishodu (cilju) kome teži. Nekad je “sasvim dovoljno” mirovati i posmatrati. Jer, često je ne-reakcija najuzvišenija (najbolja i najdelotvornija) akcija.

U ovom tekstu delim sa vama jednu meditativnu tehniku disanja koja je toliko jednostavna i kratka da je čak i deca mogu koristiti. Od kad sam je objavila na Youtube-u, mnogo ljudi mi je pisalo kako im je od svih tehnika baš ona bila od velike pomoći – da umire um, otklone tremu, strah, smire se ili da se ponovo vrate u ono stanje koje jeste – njihov prirodan prostor.

Probajte, zabavno je! 🙂

Jelena Stefanović

Reiki učitelj

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s